Ohjelmisto

DocPoint menee Heurekaan!

Taivaskaan ei ole rajana, kun DocPoint laajenee uuteen esityspaikkaan: Heurekaan! Heurekan Planetaario on yksi koko Euroopan moderneimmista FullDome-teattereista. FullDomessa elokuvat heijastetaan puolipallon muotoiselle valkokankaalle ja katsoja pääsee astumaan elokuvien maailmaan aivan uudella tavalla.

NÄYTÖKSET HEUREKASSA:

FullDome -esitykset:

Torstai 29.1. klo 18:00, Heurekan Planetaario (Domefest Demo, Losing the Dark, Dynamic Earth, Kilpisjärvellä), 56 min

Sunnuntai 1.2. klo 14:00, Heurekan Planetaario (Domefest Demo, Losing the Dark, Dynamic Earth, Kilpisjärvellä), 56 min

Esitys Heurekan Auditoriossa:

Sunnuntai 1.2. klo 15:30, Heurekan Auditorio (ThuleTuvalu), 96 min + ilmastoluento “Tiedettä pallolla” näyttelyesineen luona klo 17:00. Luennoitsijana toimii Helsingin yliopiston tutkijatohtori, meri- ja ilmastotutkija Janne-Markus Rintala (FT, Dos.). Asiantuntijaluennolla maan päällä tapahtuvia ilmiöitä havainnollistetaan heijastamalla ne pallon pinnalle. Lue lisää elokuvasta ThuleTuvalu.

FULLDOME-ELOKUVAT

Domefest Demo (3 min)

Losing the Dark (Yhdysvallat, 2013, 12 min, tuotanto: International Dark-Sky Association, Loch Ness Productions)

Tähtitaivaasta on tulossa yhä harvinasempi näky, sillä valosaaste estää avaruutta näkymästä maan pinnalle. Tämä ei ole uhka vain astronomeille: se häiritsee villieläimiä ja vaikuttaa ihmisten terveyteen. Kaupunkien yllä leijuva keltainen hehku, joka näkyy hyvin avaruudesta, muistuttaa hukkaenergiasta ja rahasta, jota tuhaamme taivaan valaisemiseen.

Dynamic Earth (Yhdysvallat, 2012, 24 min, ohj.Thomas Lucas)

Dynamic Earth tutkii maapallon ilmastoa. Tieteen uusinta kärkeä edustava elokuva käyttää satelliittien ja supertietokoneiden avulla kerättyä visuaalista havaintomateriaalia seuratessaan auringosta tulevaa energiavirtaa muihin ilmastoomme vaikuttaviin tekijöihin, imakehään, meriin ja biosfääriin, jotka ovat kaikki yhteydessä toisiinsa.

Kilpisjärvellä (Suomi, 2012, 17 min, ohj. Axel Straschnoy, tuotanto: Mark Lwoff, Misha Jaari / Buf0)

Kilpisjärvellä näyttää revontulet sellaisina, kuin ne näyttävät niitä maasta käsin katselevien silmin. Pääsemme seuraamaan kahta kameremiestä, jotka videoivat niitä kävellessään tundralla matkallaan keinotekoisen valon ulottumattomiin ja etsiessään parasta revontulien kuvauspaikkaa. Seuraamme heidän jokapäiväisiä askareitaan, kuten vedenhakua, puiden hakkuuta ja kokkailua. Viimein näemme myös itse revontulet.

Ohjaaja Axel Straschnoy on paikalla molemmissa näytöksissä.

[like]

Esitysajat:

  • Heureka: Torstai 29.1. klo 18:00
  • Heureka: Sunnuntai 1.2. klo 14:00